PEIXOS





Els peixos van ser el primers animals vertebrats que van aparèixer al planeta fa uns 500 milions d’anys. Són organismes exclusivament aquàtics, i han colonitzat  aquest ambient. Els podem trobar als llacs, als rius, als mars i als oceans.


Característiques generals

  • El cos dels peixos està adaptat a la natació, té forma hidrodinàmica i està dotat d’una forta musculatura per impulsar-se. 
  • Les extremitats tenen forma d’aletes
  • Tenen el cos ple d’escates que els protegeixen
  • Respiren per brànquies , que capten l’oxigen de l’aigua que filtren

  • El sistema circulatori és simple, amb un circuit únic i un cor constituït per una sola aurícula i un sol ventricle. A més són animals ectoterms o de sang freda, és a dir, la temperatura del seu cos depèn de la temperatura del medi.

  • La seva reproducció es sexual amb desenvolupament directe. La majoria de peixos són ovípars, amb fecundació externa.

Classificació dels peixos

Els peixos es classifiquen en ciclòstoms, condrictis i osteïctis. En total hi ha unes 29.000 espècies conegudes de peixos; això els converteix en el grup de vertebrats amb un major nombre




  • Els ciclòstomses tracta del grup més primitiu de peixos. Tenen el cos cilíndric, sense escates i ple de glàndules mucoses, cosa que els dona un tacte llefiscós. L’esquelet es totalment cartilaginós. La boca de forma circular, no té mandíbules i això els obliga a tenir-la sempre oberta. Presenten uns orificis laterals anomenats fenedures branquials que comuniquen amb les brànquies. Tenen una fecundació externa, a diferència dels altres.


  • Els condrictis o peixos cartilaginosos presenten un esquelet intern cartilaginós, tot i que en molts taurins la mandíbula es òssia. Tenen un musell allargat i la boca està situada en posició ventral. La dentadura està molt desenvolupada amb la finalitat d’atacar a les preses.

El seu cos pot ser uniforme, com el dels taurons, o pla, com el de les rajades. No tenen escates sinó una mena de punxes anomenades denticles dèrmics.
Tenen escates placoides, formades per una placa basal de la qual surt una mena d’espina que s’orienta cap a la cua i que els dóna una textura rasposa.

Aquest tipus de peix respiren per brànquies descobertes sense protecció, que reben el nom de fenedures branquials. A més estan formats per ampul·les de Lorenzini que són òrgans que els permeten detectar els canvis de temperatura, això els permet orientar-se i detectar les preses.

La seva reproducció es produeix de forma interna, però en els condrictis hi ha les tres varietats fonamentals de desenvolupament embrionari; ovípars, ovovivípars i vivípars.

  • Els Osteïctis, són el grup  més ampli, evolucionat i diversificat de tots, tenen esquelet ossi i el cos recobert d’escates planes. Les aletes son mòbils i serveixen per impulsar-se i canviar de direcció. Els opercles són les membranes que cobreixen les brànquies.
Tenen un altre òrgan característic, en aquest cas sensorial; la línia lateral, com del seu nom indica, esta situada a la part lateral del cos



Què són els opercles i quina  funció fan?

Descriu els principals òrgans sensorials dels peixos ossis i dels cartilaginosos.

No hay comentarios:

Publicar un comentario